vänskap varar tydligen inte förevigt

mycket, mycket plugg denna veckan. är helt slut och nu ska jag ta en varm dusch.
har en fruktansvärd träningsverk, speciellt i magen.
kul att veta!
puss på er

Kommentarer
Postat av: Jennie

men träningsvärk är grymt skönt! :)

2010-11-23 @ 21:51:18
URL: http://heymammajaglever.blogg.se/
Postat av: M

din rubrik? ;/<3

2010-11-25 @ 11:31:37
URL: http://awaay.blogg.se/
Postat av: Jennie

ja jag vet, syvarna i skolan är verkligen sämst! de borde ha mer koll, eller så har de inte koll just för att de inte har gått i de skolorna/haft vänner som gått ;) egentligen borde det vara ungdomar som är syvar haha!



jag förstår hur du tänker, att samhälle är bredare och det är ju faktiskt sant. allt beror på vad man vill bli när man blir äldre. om man skulle ångra sig och vilja studera något som är mer inriktat på det tekniska (men samtidigt inte något super-tekniskt) kanske man skulle behöva att ha läst naturkunskap B som är ett krav på samhällsprogrammet, men inte på estetprogrammet.



vi kan säga såhär: kärnämnena är allra viktigast, men dessa har alla program oavsett vilket man än väljer. karaktärsämnena är ämnena som är själva "programmet".



samhälls karaktärsämne är:

Moderna språk i två år, historia a, geografi a, matematik b, engelska b, psykologi a, filosofi a, naturkunskap b och svenska c.



estets karaktärsämne är: engelska b, matematik b, datorkunskap, arbetsmiljö och säkerhet, estetisk orientering, kultur- och idéhistoria, nutida konst och historia a.



de viktigaste ämnena är engelska b, matematik b och historia a eftersom många utbildningar på universitet och högskolor ofta kräver att man ska ha läst dessa. både samhälle och estet har dessa, och det är ju bra :)



en enkel fördel med samhällsprogrammet som jag kan se är att du läser naturkunskap b, den kursen ser man ibland krävs på program efter gymnasiet, men ofta är dessa inriktade på typ djur och natur.. lite förenklat.



så mitt tips är faktiskt att gå till syon! haha. prata med henne/honom om vilka ämnen som är "viktiga" att ha om man ska söka vidare, och speciellt om du funderar på det estetiska programmet. ofta blir man lite ihjäl-tuggad på att samhällsprogrammet är "sååå mycket bättre och sååå mycket bredare!". men jag själv skulle t.ex lätt ha kommit in på den utbildningen som jag går idag. det beror mycket på vad man ska välja efteråt, och självklart är det ju ingenting man vet när man är mitt uppe i det jobbiga valet med gymnasieskola! :P



jag fick t.ex panik när jag inte blev godkänd på gymnasiet i matte b, jag tänkte att "fan nu jävlar är det kört för mig!". men det visade sig faktiskt att programmet som jag läser nu inte ens krävde det. ibland blir man förvånad! syon talade också om för mig att det inte alls var speciellt många program som krävde matte b som JAG var intresserad av. visst, det finns massvis med teknologiska program, civilingenjörsprogram osv, osv men ingenting som jag var intresserad av.



och om du tror att naturkunskap b kanske ändå skulle vara bra att ha kan man nästan alltid fixa det genom att välja till det på gymnasiet, det finns ju poäng som man ska ha men som man väljer fritt vilka kurser man vill läsa. det mesta går om man vill! :)



och nu till skolorna!

jag gick ju själv på olympia och jag trivdes jättebra. i början. när skolan sedan blev skolstaden upplevde jag den som lite rörigare och jag gillade inte heller att skolan blev så himla stor. det var absolut en fördel om man ville lära känna massvis med nya vänner, och det gjorde jag, men själva grejen med att gå på skolstaden gillade jag aldrig.



campeon har jag hört ska vara jättebra! eftersom det är en mindre skola får man en mer "familjekänsla" och lärarna blir som ens kompisar där man lätt kan sitta och snacka och fika utan att det känns som att läraren är just en lärare. en stor fördel (tycker jag som är besatt av mat haha) är att man får äta maten ute på stan. något som jag faktiskt tror spelar jättestor roll eftersom man då faktiskt verkligen äter och inte äter något äckligt i skolan. mat spelar ju stor roll för att man ska orka! sedan har jag aldrig hört att campeons lärare ska vara dåliga och jag har inte heller hört något om att människorna som går där ska vara jobbiga heller. det är ju en väldigt seriös skola och bilden jag har fått av den är väldigt positiv. det enda jag kan säga är att vissa upplever skolan och dess elever som lite snobbiga, men jag menar.. sådana personer finns på alla skolor, och bara för att det råkar ha funnits några extremsnobbar där innan så betyder ju inte det att din klass blir sån heller, tvärtom :)



ljud och bildskolan är ju ganska ny och jag har aldrig känts någon personligen som har gått på den i helsingborg. däremot gick en parallell-klasskompis till mig på ljud och bildskolan i halmstad (men hon bytade för att det var för jobbigt att pendla). hon sa dock att skolan var jättebra och att hon gärna hade fortsatt om det inte hade varit så långt att pendla. hennes lillasyster började på ljud- och bildskolan för ett år sedan och enligt min kompis trivs hon jättebra. så jag tror också att den skolan är väldigt bra :) och efter att ha kikat på deras sida ser den väldigt seriös och bra ut :)



sedan vill jag bara säga att samhälle-reklam också kan vara ett lyckokast eftersom du blandar seriösa ämnen men lite mer roliga ämnen, som reklam. sedan är frågan om det blir lite mer praktiska uppgifter när ni läser om reklam, eller om det också är plugg, om du förstår hur jag menar?



Estet-media verkar också riktigt roligt, men där blir det av förståeliga skäl inte lika mycket reklam utan mer allmänt, typ fotografering, datorkunskap, ljud- och bild.



men ett tips är att skugga en student! jag såg att de annonserade om det på skolstaden, hade inte det varit något? :) även om du inte planerat att söka till olympia eller kanske nic så hade det ju varit skitroligt att se vad de gör liksom.



eller ännu bättre; ta kontakt med campeon, skriv ett mail och säg att du vill skugga en student! ett tips är att skugga en som går i tvåan eftersom de då har valt sina inriktningar. och skriv till ljud- och bildskolan också! allt blir så mycket klarare när man gör besök och får hänga med :) och personerna som du kommer att få vara med kommer vara sådana som per automatik är engagerade och kommer säkert göra din vistelse skitbra!



bara skriv om du undrar mer :)



2010-11-25 @ 19:54:21
URL: http://heymammajaglever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0